De Mandala

De Mandala Tilburg is een stichting voor jongerenwerk.
Jeugd en Jongeren van parochie de Vlapit en parochie de Bron komen regelmatig bij elkaar om in (leeftijds)groepen met elkaar te praten en te ondernemen, elk jaar rond een bepaald thema. Alle jongeren zijn welkom bij de Mandala.

klik hier voor de site: www.demandalatilburg.nl

De Mandala staat voor ontmoeting met leeftijdsgenoten,
maar ook voor ontmoeting met mensen in nood.
De Mandala staat voor vriendschap onder elkaar,
en ook voor een vriendelijke manier van omgaan met de woonomgeving.
De Mandala staat vooral voor gezelligheid en ontspanning!

Taizé 2013
Vorig jaar hebben we een heel goed jaar in Taizé gehad met jongeren van de Mandala en jongeren van een koor in Goirle, dit contact bleef niet beperkt tot in Taizé, er werd geregeld onderling afgesproken.
Rond kerstmis kwamen dan ook de ‘Taizékriebels’ al weer opzetten bij vele. ‘Is al bekend wanneer we weer naar Taizé gaan’, was dan ook een vraag die veel in de Mandala gesteld werd.
Dit jaar zijn we op pad gegaan met 18 mensen van de Mandala, 10 van het koor uit Goirle en 4 van de Frater Andreas parochie uit Tilburg.

In maart hebben we een weekend georganiseerd om elkaar weer allemaal samen te zien en om de nieuwe mensen te leren kennen.
Op de zondagochtend van dit weekend heeft iedere groep op zijn eigen manier iets gedaan wat in het teken stond van Taizé, de  jongeren van de Frater Andreas parochie hebben cake verkocht en de koorleden zijn gaan zingen in het verzorgingshuis in Goirle. De jongeren van de Mandala hebben de eucharistieviering mee vorm gegeven, ze hebben de koster geholpen, boekjes uitgedeeld, voorgelezen, gecollecteerd, koffie geschonken en nog veel meer dit allemaal in samenwerking met het koor Cantiqua die een aantal Taizé liederen hadden gezongen. Tijdens dit weekend zat de sfeer er al meteen weer goed in, het aftellen naar Taizé kon echt gaan beginnen.

28 april om 06.00 u., alle koffers gepakt en in de busjes, 33 mensen verdeeld over 4 busjes zijn er klaar voor, de reis naar Taizé kan dan echt gaan beginnen.
Aangekomen in Taizé verdelen we de slaapplaatsen, krijgt iedereen werk en leiden de jongeren die al eerder geweest zijn de jongeren die voor het eerst mee zijn rond. Na een paar uur hoor je mensen al zeggen dat ze het gevoel hebben dat ze weer thuis gekomen zijn, wat duidelijk is, is dat het (weer) vertrouwd voelt om hier te zijn.
Het grootste gedeelte van de week regent het en is het koud. Maar dit mag de sfeer niet drukken, ook dit jaar voelt iedereen zich veilig en goed in Taizé. Natuurlijk heeft Taizé hier een heel groot aandeel in, maar wat misschien wel het grootste aandeel heeft gehad is de hele groep. Samen ontzettend kunnen lachen en hele flauwe grappen maken, maar er ook echt voor iemand zijn als je ziet dat dit nodig is, een groep met 33 verschillende mensen, verschillende gewoontes en karakters. De kracht van deze groep is misschien wel dat er niet gekeken wordt naar wat juist zo anders is, iedereen mag zich veilig en welkom voelen en dat merk je op 33 verschillende manieren, op 33 verschillende manieren proberen toch de zon proberen te laten schijnen voor elkaar, op 33 verschillende manieren wordt er antwoord gegeven op het Mandala thema dit jaar ‘Volg jij je hart’…..
Marjolein Barendse

Hieronder hebben een aantal jongeren hun Taizé ervaring opgeschreven:

De Taizé groep is geweldig, je leert veel en je hebt er de kans om jezelf nog meer te ontwikkelen. Wat veel mensen er ook doen. Ik heb er bijvoorbeeld geleerd dat ik op mijn vrienden kan steunen, en dat ze er altijd voor me zijn. Lisan

Voor mij is taizé een plek waar ik deze nog nooit eerder heb gevonden,
zowel in mij als de plaats letterlijk. Een plek dat je aan het denken zet door een “suf”bijbel verhaal, dat eigenlijk niet eens zo suf blijkt te zijn. Of een plek waar een vriendin tegen je zegt die je net hebt leren kennen:’ denk je ook wel eens aan jezelf? Hoe is dat voor jou?’. Koos

Taizé, een plek van ontmoetingen, verhalen, tranen, zingen, lachen.
Een plek waar duizenden mensen naar toe komen om rust te vinden, iets te verwerken, gesprekken te voeren of stil te zijn. Elk jaar dat ik naar Taizé ben geweest was anders voor mij, maar aan elk jaar heb ik veel mooie herinneringen. Taizé, zal altijd een plekje in mijn hart hebben. Loïs