Fusieberichten.

Op weg naar de fusieFusie stuurgroep

Op donderdag 8 mei werd in de Petrus Donderskerk een voorlichtingsavond gehouden over de richting van de fusie tussen de parochies frater Andreas, Montfort, de Bron en de Vlaspit. Zo’n 75 mensen kwamen samen om te luisteren naar het missionstatement. Dat is een gezamenlijk opgezette verklaring van de missie die wij voelen als geloofsgemeenschappen in de Tilburgse samenleving. Er werd uitgelegd hoe deze tekst is ontstaan tijdens bijeenkomsten waarin parochianen zich hebben kunnen uitspreken over hun zorgen, wensen en ideeën.

Rene Hornikx heeft deze in een doorleefde tekst gevat waar enthousiast op werd gereageerd. Nu is het onze tekst en leidraad in het concreter maken van de fusie. Er is nog weinig beslist, zoals u heeft kunnen lezen in de 4e fusiebrief, maar de verkenningen zijn in een vergevorderd stadium. Daarna werden er 6 groepen uitgezonden die twee sprankelende ideeën moeten formuleren waar de nieuwe parochie mee aan de slag kan gaan.  Het zijn groepen voor: jeugd en jongeren, roeping – vorming – catechese, ouderen, gemeenschap en voor elkaar zorgen,  kerk en samenleving, liturgie . Voor die groepen zijn mensen uit de diverse gemeenschappen gevraagd. fusie (bergen)Ze worden werpijzers genoemd: denk aan bergbeklimmers uit een film, die instrumenten naar boven gooien om zich vervolgens aan op te trekken om de top te bereiken. Dat vond de stuurgroep een mooi beeld, want het is een hele klim, die fusie. Vertrouwend op de stevigheid van de bergwand, de geschiedenis van onze gemeenschappen. Vertrouwend op de medeklimmers, onze parochianen van nu. Vertrouwen op de kracht van werpijzers. Vertrouwend op de Heilige Geest die als een zachte bries ons veilig de tocht laat maken. Uitziend naar de top, onze toekomst als nieuwe parochie, met bevlogen mensen die elkaar nabij zijn. Onze tocht is begonnen.

Missionstatement.

‘BLIJF ELKAAR NABIJ’

Uit liefde roept God ons op, zijn weg te gaan.

Vol vertrouwen gaan we.

Hij trekt met ons mee,

ook al zijn we slechts met twee of drie.

Jezus Christus gaat ons op die weg voor.

Hij sluit niemand uit, is alle mensen – hoe verschillend – nabij.

Zijn omgaan met mensen raakt ons:

inspireert, bezielt, zet in beweging.

Stemlozen krijgen stem,

niemand verdwaalt.

Om die bezieling vast te houden,

komen we samen om God en elkaar te ontmoeten,

te vieren, te luisteren naar verhalen,

om te bidden en te zingen.

Zijn verhaal gaat doormissionstatement

als we iedereen gastvrij tegemoet treden

en vertellen wat ons beweegt.

Zo zijn we levend water voor allen die in onze samenleving

dorsten naar erkenning.