Fusieberichten.

fusiebericht 1Als parochiebestuur willen we u attenderen op de eerste fusiebrief. In deze brief kunt u lezen hoe het fusieproces tot nu toe verlopen is en waarop we ons het komende jaar richten. Kortom u kunt het proces hierin goed volgen. De brief ligt vanaf zondag 9 februari achter in de kerk klaar om mee te nemen. Tevens verschijnt deze als bijlage bij de parochieberichten en op de website.

Onlangs is van Pastor Marijn van de Laan van parochie Frater Andreas een column in de Koerier verschenen. De column straalt hoop en een positieve houding uit naar de fusieparochie. Wij kunnen ons volledig vinden in deze visie en willen dit graag met u delen. Onderstaand kunt u het gehele stuk lezen, met dank aan Pastor Marijn van de Laar.

Het parochiebestuur

COLUMN januari 2014 door Marijn van de Laar.

We zijn begin januari, rond Nieuwjaar, begonnen met tegen de mensen te zeggen, dat onze parochie betrokken is bij een grote fusie in Tilburg-Noord, samen met  drie andere parochies. Dat klinkt voor sommige mensen bedreigend; zeker ook in de kerk; in de parochie, houden sommigen het maar het liefst bij het oude, dat is veilig. Maar dat is niet zonder risico’s. Want iedere geloofsgemeenschap hier in Nederland heeft te maken met vergrijzing, ook wij. “Niks doen” betekent ongeveer, dat de laatste over 10 of 20 jaar het licht mag uitdoen.

Samen met anderen bouwen aan een (kleinere) kerkgemeenschap van de toekomst geeft hoop en maakt sterk. Abt Baeten schreef eens: “We moeten de moed hebben om vertrouw vol de onbetreden weg naar de toekomst te gaan, want daarin schuilt minder gevaar dan in het bewandelen van plat getreden paden. Een nieuw huis bouwen is minder gevaarlijk dan in een bouwval wonen.” Hij bevindt zich hiermee in het goede gezelschap van Paus Franciscus, die een aantal weken geleden zei: ”Als ik zou mogen kiezen tussen een kerk, die kleerscheuren oploopt omdat ze de straat op gaat óf een zieke, in zichzelf gekeerde kerk, dan zou ik persé voor de eerste kiezen.” Ik denk, dat we ook met ons geloof op een belangrijk kruispunt staan. Die grote kerk, waarbinnen wij zijn opgegroeid, zal minstens voor de komende tijd verdwijnen, maar als zout der aarde en als lichtpunten in de wereld zullen er altijd groepjes mensen blijven, die geloven, dat God van ons houdt, dat Hij ons leidt op onze weg door de woorden van Jezus en de kracht van zijn Geest.

fusiebericht 2

Ons geloof mag ons leiden naar de ander toe, de meest kwetsbare en kleine mensen het eerst. Een kerk, die haar deuren gesloten houdt voor de nieuwe tijd, is op sterven na dood.

Hoop en vertrouwen in de toekomst is wat wij nodig hebben en met elkaar mogen delen. Dat vertrouwen wens ik ons allen ruimschoots toe.

Pastor Marijn van de Laar